Biografie

Muziek is niet ver weg als Marijn Ouwehand op 2 augustus 1993 in Enschede wordt geboren. Een grootvader, die alle muziekinstrumenten die hij in zijn handen kreeg kon bespelen. Die in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Hongerwinter zijn gitaar ruilde voor een half brood.
En twee ouders die allebei musicus zijn, die beiden lesgeven op een conservatorium.

Contrabas of zang?
Net als zijn vader contrabassist worden? Daar lijkt het aanvankelijk niet op. Hij zingt als jong kereltje in elke zondag in de katholieke kerk, in het kinderkoor dat onder leiding staat van zijn moeder.
Op zijn twaalfde leert hij gitaarspelen, niet lang daarna wordt de gitaar verruild voor een basgitaar. Maar het zingen kan hij ook niet laten. Tweemaal doet hij mee aan het Kinderen voor Kinderen Songfestival. In 2004 wordt hij tweede. En in 2005 bereikt hij de derde plaats.

Marijn in het Concertgebouw
Nederlands Blazers Ensemble
In 2006 doet Marijn mee met de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble. Met zijn compositie 'Vrij' komt hij in de finale in Vredenburg, Utrecht.
Het jaar erop wint hij met 'De Jazzy Knuffelblues' ook de finale. En dat betekent dat hij zijn compositie met het Nederlands Blazers Ensemble op Nieuwjaarsdag in het Concertgebouw in Amsterdam mag uitvoeren tijdens het Nieuwjaarsconcert dat op televisie wordt uitgezonden.

Zang of contrabas?
Tijd voor de contrabas. Volgt op de middelbare school, Het Kottenpark te Enschede de muziekstroom.
Dat betekent extra muzieklessen.

Stacks Image 25
Verenigde Staten
Met in 2010 zijn HAVO-diploma op zak gaat Marijn naar de Verenigde Staten. Tien maanden lang studeren aan de Lincoln Southwest High School in Nebraska.
Hier volgt hij veel muzieklessen en hij neemt onder andere deel aan het All-State Choir van Nebraska. De school laat Marijn niet terugkeren naar zijn geboorteland zonder hem de prestigieuze US National School Choral Award toe te kennen.

Conservatorium
Van 2011 tot 2016 volgt hij de opleiding vocal jazz aan het Conservatorium te Enschede. Heeft onder anderen les van: Adrienne West, Marja Reinders, Fay Claassen en Ronald Douglas.
Daarbij mogen masterclasses van Darmon Meader (New York Voices), Cor Bakker, Maria de Fátima en Norbert Gottschalk niet onvermeld blijven.


Foto: Jasper Heijstek
Geen contrabas maar zang!
Vanaf 2011 tot januari 2013 is hij de vaste bassist van The Fraggle Jazz Orchestra. Een bigband onder leiding van Bart Bijleveld die in 2012 de eerste prijs haalt op het Euregio Big Band Contest in Enschede. Maar daarna weet Marijn het inmiddels zeker. Dat basspelen houdt hem te veel af van waar het echt voor hem om draait: zingen.

Twentse Jazzerieje
Tijdens het Grolsch International Jazz Festival 2012 wordt hij tweede op het Twentstalige zangcontest 'Jazzerieje', met het Twentse jazzstuk: Jazzeritis.
Stacks Image 31
Zwarte Cross
In het voorjaar van 2016 wordt hij gevraagd om dirigent te worden bij de theatergroep Hydra. Dat resulteert in 2016 en 2017 dat hij op de Zwarte Cross het gospelkoor leidt bij de voorstelling: Reverend Willy and the Holy Singles. Over de voorstelling schreef de NRC op 16 juli 2017: “Een van de beste feestjes was in een kerk. Op het terrein is vorig jaar een heuse gospelkerk opgetrokken, waar groepen als Reverend Willy & the Holy Singles het uitpuilende gebedshuis in vuur en vlam zetten.”

Engel
In 2018 heeft Marijn voor het eerst gezongen tijdens de Zwarte Cross. In de rol van Engel heeft hij een Nederlandse vertolking gegeven van het nummer Lithium van Nirvana.
Stacks Image 39
Musical
In 2016 is Marijn lid geworden van de amateur-musicalvereniging Music-All in Enschede. In de musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink speelt hij ook de rol van kruidenier Kees Bloem. Dat levert hem behalve de nominatie voor een Amateur Musical Award in de categorie Beste Mannelijke Bijrol Comedy ook een lovende recensie op:
“Ook Marijn Ouwehand, zoon van Ruud, komt als kruidenier Kees heel dicht bij zijn grote voorbeeld Leen Jongewaard. De latere versies van Paul de Leeuw (1998) en Alfred van den Heuvel (2015), kunnen niet aan zijn Kom Kees en Mooie Pinksterdag tippen.” ~ Claus Brockhaus (thrillerschrijver, auteur, tekstschrijver en columnist).

In 2019/2020 speelde Marijn in de productie Putting it Together bij Amsterdam Musical. Deze Sondheimproductie is opgevoerd in het Polanentheater in Amsterdam in februari 2020.

Stacks Image 42
Jazz Vocalist
Als jazzvocalist heeft hij inmiddels opgetreden in binnen- en buitenland. Waarbij hij wordt begeleid door Peter Nieuwerf, John Engels, Ferdinand Povel, Berend van den Berg, Cor Bakker, Benjamin Herman, Hermine Deurloo, Bart van Lier, Hans Vroomans, Peter Tiehuis, Theo de Jong, Marcel Serierse, Mike Boddé, Bert van den Brink, Hans Dekker jr., Jan Wessels, Ben Bönninger, Sebastian Altekamp, Rob Horsting, Ruud Ouwehand, Miriam Kroeze, Willem Ouwehand, Ton Ouwehand en vele vele anderen.

Sinds 2018 vervolgt Marijn zijn studie als jazz zanger aan het Conservatorium van Amsterdam bij onder andere Humphrey Campbell, Lydia van Dam, Lieve Geuens en Wiebe-Pier Cnossen.
Dirigent
Sinds september 2019 is Marijn dirigent geworden van het a capella Jazz koor Vocalzz in Delft. Vocalzz is onderdeel van de Delftse Studenten jazzvereniging Groover en treedt op met muziek uit de jazz, funk, pop en musical. Voor het dirigeren heeft Marijn een speciale methode ontwikkeld, de ChoralPad methode. Op dit moment worden er tutorialfilms gemaakt zodat iedere koordirigent dit principe kan gebruiken. Hou https://rijnse.store in de gaten voor meer informatie.